Každá krajina má svoju vlastnú históriu piva a tá americká nie je vôbec nezaujímavá. Pivo sa do Nového sveta dostalo spolu s prvými európskymi osadníkmi.
Ak ste na vysokej škole dobre sledovali hodiny dejepisu a zemepisu, určite si pamätáte, že osadníci pochádzali z Anglicka, Španielska, Francúzska a dokonca aj Holandska. Pre zaujímavosť, prvý názov New Yorku bol New Amsterdam!
Takže pivo sa na nový kontinent dostalo s viacerými kultúrami a pod tou najlepšou záštitou. Vezmem vás teda na cestu bláznivou históriou piva v Spojených štátoch.
Prvou stálou budovou v Spojených štátoch bol pivovar!
Túto anekdotu zo svojej strany milujem! Podľa dobových denníkov pútnikov osadníci zo Starého sveta zakotvili v Plymouth Rock, pretože im došlo pivo! Aby mohli pokračovať v ceste, potrebovali sa podľa očakávania neustále „hydratovať“!
Vychádzajúc z tohto zistenia si teda v tomto budúcom meste zriadili dočasnú základňu, ktorá im umožnila variť pivo. Takto vznikol oficiálne prvý americký pivovar. Pivo v tom čase varili kolonisti, a preto bolo prísne totožné s tým, ktoré sa mohlo konzumovať v Anglicku.
New York a Philadelphia boli prvé 2 americké mestá, v ktorých vznikli remeselné pivovary. O mnoho rokov neskôr New York mal na začiatku 19. storočia 42 pivovarov. Takže už vtedy bolo čím naplniť svoj hrnček piva!!
Anglické pivo sa stalo americkým
Najprv sa varil typ piva totožný s tým, ktorý ste mohli nájsť v Anglicku. Dáva to zmysel už len preto, že anglickí osadníci, ktorí sa stali Američanmi, poznali len pivo zo svojej rodnej krajiny.
Od 2. polovice 19. storočia sa situácia začala meniť. Dalo by sa povedať, že práve vtedy
V skutočnosti v tomto období krajina zaznamenala vlny prisťahovalectva zo severnej a strednej Európy. Tieto národy boli skôr zvyknuté na svoje vlastné pivá, ako sú ležiaky alebo plzenské pivá. Tieto druhy piva môžete dodnes nájsť v Holandsku, Dánsku, Nemecku alebo v Českej republike.
Keďže títo noví prisťahovalci boli veľkými konzumentmi piva, ich chute začali vytláčať americké pivo. Miestne pivo bolo pomerne tmavé a ťažké, zatiaľ čo čerstvo vylodené európske pivo bolo oveľa svetlejšie a chmeľovejšie.
V priebehu niekoľkých desaťročí sa tento „nový“ ležiak jednoznačne presadil a jeho výroba dosiahla vrchol koncom tohto storočia. Veľký podiel na vzostupe tohto piva a náraste jeho výroby mal masívny prílev prisťahovalcov. Aspoň do začiatku ďalšieho storočia.
Obdobie prohibície
Vtedy sa odohráva dráma! Od roku 1920 do roku 1933 spôsobila prohibícia alkoholu v Spojených štátoch amerických spúšť v pivovarníckom sektore. Keďže konzumácia alkoholu bola nezákonná, utrpela celá časť amerického hospodárstva.
Remeselné pivovary aj veľké pivovary prišli zo dňa na deň takmer o všetky zdroje zisku. Niektorým z nich sa však darí prežiť vďaka výrobe cukru zo sladových výťažkov.
Niektorí šťastlivci sa previedli aj na výrobcov zmrzliny alebo dokonca sódy! Prispôsobte sa, alebo zomriete v jednom z nich…
Koniec prohibície neumožnil zatvoreným pivovarom zotaviť sa a obnoviť svoju činnosť. Tridsiate roky 20. storočia znamenali obdobie veľkej depresie a poklesu spotreby.
Americké pivovary vyrábajú lacné pivo
Tých niekoľko pivovarov, ktoré sa počas prohibície zmenili, malo stále svoje výrobné zariadenia. Začali teda masovo vyrábať pivo, ktoré nestálo veľa. Značky ako Budweiser a Schlitz sa odvtedy dostávali na vrchol, pretože ich rozpočty sa lepili na vrecká krajanov.
Vďaka svojmu úspechu mohli tieto pivovary stále zvyšovať svoju produkciu a neustále znižovať ceny, takže zaplavili trh. Vitajte v masovej spotrebe výrobku s nevýraznou, štandardizovanou chuťou…
Pomsta remeselných pivovarov
Spotreba tohto masovo vyrábaného piva sa začala meniť od konca 70. rokov 20. storočia. Dovtedy platil americký zákon zákon o viazaných domoch, ktorý zakazoval pivovarom predávať svoju produkciu priamo v podniku. Predpokladám, že to bol zákon na ochranu lukratívneho podnikania týchto pivných gigantov!
Nech už to bolo akokoľvek, zrušenie tohto zákona umožnilo vznik viacerých malých pivovarov, ktoré mohli postupne rozvíjať svoju činnosť. Dialo sa to postupne, pretože, pripomínam, sme vo federálnej krajine. Každý štát prijíma svoje vlastné zákony a jeden po druhom povolil naše milované pivovary.
Od tohto otvorenia je vzostup remeselných pivovarov neustály.Niektoré z nich sa rozrástli a stali sa priemyselnými, ale zároveň umožnili vydávať pivá, ktoré sú zmenou oproti ponuke od 30. rokov 20. storočia! Nech žije rozmanitosť!
Vývoj piva v USA zaznamenal mnoho zvratov. Táto západná krajina je vlastne jedinou, ktorá sa môže pochváliť tým, že 13 rokov zakazovala predaj alkoholu. A teraz už viete aj zvyšok. Našťastie sa situácia mení a Američania teraz môžu piť dobré pivo, ktoré chutí rovnako dobre ako u nás doma!
Ak ste mali trpezlivosť dočítať môj článok až do konca, mali by ste vedieť, že zadaním kódu BLOG20 v košíku môžete získať 20 % zľavu na celú objednávku.
Tento kód vyhradzujem pre svojich najvernejších čitateľov, ktorí objavili našu stránku prostredníctvom článkov, ktoré s láskou uverejňujem! Len aby ste vedeli, kód sa nedá kombinovať s inými zľavovými kódmi, pretože to nemôžete preháňať, však! 20 % zľava nám už nenecháva veľkú rezervu, ale aspoň odmeňujem svojich čitateľov.
Aby ste ma povzbudili a podporili, neváhajte si u nás niečo kúpiť!
Na našej stránke nájdete viac ako 100 rôznych hrnčekov na pivo a všetky sú jedinečné! Máme najširší výber na internete a v kamenných predajniach dohromady.
Aby ste objavili všetky naše výrobky, kliknite na tento odkaz: Chopedebiere.
Ak si chcete prečítať niektorý z mojich ďalších článkov, odporúčam vám odhaliť, čo je to pivný hrnček.
Aby ste si mohli pozrieť všetky moje ďalšie príspevky na blogu, kliknite na Blog De Chopedebiere.