10 zábavných príbehov a anekdot o pive

Vítam vás, milý čitateľ, pretože ak ste narazili na tento článok, je to z troch dobrých dôvodov:

  • Máš rád pivo a to je šťastie, pretože ja tiež
  • .Chcete sa zabaviť, pretože vás zaujal názov tohto článku
  • Ste zvedaví./strong> a na rozdiel od vyjadrenia považujem zvedavosť za všetko iné, len nie za škaredú chybu

Teraz, keď som ťa natrel a vyčistil, budem môcť zaútočiť a povedať ti, o čo ide!

Snažil som sa dať dokopy množstvo informácií o pive, ktoré som pozbieral zľava i sprava. Vďaka týmto 10 vtipným príbehom a anekdotám o pive sa budete mať o čom vzdelávať. Vždy majte na pamäti, že všetky sú pravdivé, čo ich robí oveľa zaujímavejšími! A áno, pivo rozpútava vášne už tisícky rokov.

Keď vydáš svoju dcéru, musíš svojmu zaťovi 1 mesiac vyplachovať pažerák!

Predstavte si, že ste obyvateľom povedzme náhodne…Babylonu! A povedzme tiež, že sa to všetko odohráva… pred 4 000 rokmi (zaokrúhlene). Ste hrdým rodičom dcéry a je to, konečne ste našli ideálneho zaťa, za ktorého ju môžete vydať. Dobre, vieme, že vtedajšie kritériá na sobáše boli špecifické, ale nebudeme sa zaoberať podrobnosťami.

Svadba prebehne perfektne, ale ukáže sa, že musíte rešpektovať určitý zvyk. V skutočnosti pred 4 000 rokmi v Babylone musel otec nevesty zásobovať svojho zaťa všetkou medovinou, ktorú mohol mesiac po svadbe vypiť!

Zásoba piva na 1 mesiac!

Pre tých, ktorí nevedia, medovina je pivo vyrábané z medu. Netreba dodávať, že muži sú už dávno fanúšikmi svojho miestneho piva, takže zať bol s touto tradíciou celkom spokojný!

Babylončania založili svoj kalendár na Mesiaci, podobne ako mnohé iné národy. Keďže ich kalendár bol založený na mesiaci, toto obdobie sa nazývalo Mesiac medu. Takže iste chápete, že v súčasnosti ho nazývame Medový mesiac.

V súčasnosti sa však zmenilo to, že počas medového mesiaca by som ženíchovi dôrazne neodporúčal piť pivo, kým nie je smädný. Mohlo by ho to dostať do menších problémov, však!

Keď ste nemali teplomer, používali ste palec!

Dúfam, že ste si to zle nemysleli, že pôjde o meranie teploty palcom a že si ho budete musieť strčiť do… no v každom prípade to vôbec nie je ono!

No tak, veď sme tu na to, aby sme sa vzdelávali, čo už!

Použi svoj palec!

Neviem, či ste už niekedy mali možnosť variť vlastné pivo, ale mali by ste vedieť, že pri varení treba pridať kvasnice. Pripomíname, že kvasnice sa používajú v procese kvasenia. Umožňujú, aby sa cukor, ktorý sa pridáva do mladiny, premenil na 2 zložky: po prvé etanol, inými slovami alkohol, a po druhé oxid uhličitý. Kvasnice sú krehké a musia sa miešať pri správnej teplote.

Chronologicky sa pivovarníci dostali na trh dávno pred vynálezom teplomera, viete si to predstaviť. Už dávno si uvedomili, že teplota mladiny má vplyv pri pridávaní kvasiniek. Najjednoduchším spôsobom, ako kontrolovať teplotu, pre nich bolo použiť svoju kožu, presnejšie palec.

Dnes sú to skôr rodičia, ktorí kontrolujú teplotu mlieka, ktoré sa chystajú dať svojmu dieťaťu, na svojich rukách. Cieľ je iný, ale princíp zostáva rovnaký!

Z praxe anglických pivovarníkov, ktorí používali palce, vznikol výraz „Rule of thumb“, ktorý môžeme doslovne preložiť ako „La règle du pouce“. V angličtine to veľa neznamená. Preklad s väčším významom by sa blížil k „Au jugé“ alebo „À la louche“.

Ako by ste chceli podpísať 9 000-ročnú nájomnú zmluvu na spustenie výroby piva?“

V roku 1759 hľadal anglický podnikateľ priestory na spustenie výroby piva. Upútal ho opustený pivovar v Dubline. Tento budúci pivovarník nemal v tom čase dostatok peňazí na jeho odkúpenie, preto sa rozhodol prenajať si ho. Bol si taký istý svojím budúcim úspechom, že s vtedajším prenajímateľom podpísal nájomnú zmluvu na… 9 000 rokov!“

Sudy Guinness

Vtedy ešte netušil, že jeho pivo sa o mnoho rokov neskôr stane svetoznámym. Tým mužom bol Arthur Guinness a ešte v tom istom roku uviedol na trh svoje slávne pivo Guinness Stout.

Ohrejte si pivo!

Viete, že niektoré pivá by sa mali podávať v pohároch?“ Podobne ako víno, aj pivo by sa malo podávať pri správnej teplote v závislosti od jeho špecifických vlastností. Biele víno si najlepšie vychutnáte vychladené, zatiaľ čo červené víno sa zvyčajne pije pri izbovej teplote.

Dobre, že hovoríme o pohároch, pretože na šťastie ich na našej stránke ponúkame niekoľko:

Pivný pohár lebky s prilbou

Pozrite sa!

Ako viete, pivo, ktoré je príliš studené, stráca svoju arómu a chuť.

Toto platí najmä pre silné pivá, ako je napríklad Triple alebo IPA. Podávanie týchto typov pív v poháriku umožňuje konzumentovi zohriať si nápoj teplom rúk. Je celkom vhodné, že spomíname IPA, pretože o nej budeme hovoriť hneď teraz.

Prečo IPA bývajú silné pivá: história IPA

Malá historická spomienka: IPA (India Pale Ale) vznikla počas koloniálnej éry britského impéria. Nemusím vám pripomínať, že Briti sú dosť veľkými fanúšikmi piva. Netreba dodávať, že britskí vojaci nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou, práve naopak.

Anglicko kolonizovalo Indiu. Na udržanie poriadku na tomto obrovskom území preto Jej Veličenstvo potrebovalo mať tam vojenskú prítomnosť. Aký je lepší spôsob, ako motivovať a odmeniť svojich vojakov, ako poslať im dobré pivo z domova, však? Až na to, že dostať pivo z Anglicka do Indie trvalo veľmi dlho.

Taj Mahal

Tento názov IPA v skutočnosti pochádza z receptu vytvoreného špeciálne na to, aby vydržal túto cestu. Angličania si uvedomili, že výrazným zvýšením množstva chmeľu a alkoholu v pive umožnili 2 zásadné výhody:

  • Mať pivo, ktoré aj po príchode chutí dobre. Chmeľ totiž v priebehu mesiacov stráca svoju silu.
  • Mať nápoj s dostatočným množstvom alkoholu, aby uspokojil smädných vojakov. Alkohol mal 2 výhody. Po prvé, vďaka nemu pivo vydržalo dlhšie. Po druhé, práve alkohol obsiahnutý v pive umožňoval vojakom opiť sa a vydržať životné podmienky.

Vojaci v posádke si zvykli na špecifickú horkú chuť veľmi chmeľového piva a receptúra sa zachovala na každodennú konzumáciu. Z núdze vznikol vynález, ako sa hovorí!“ Takže teraz už chápete, prečo je IPA taká alkoholická, aj keď v prípade potreby si ju môžete dávkovať oveľa menej.

Náš obľúbený youtuber Une Bière et Jivay vyvracia môj argument o „prechmelení“ ako o vzniku IPA, ale hej, každému, čo jeho je! Jeho video je krátke a výstižné:

Konope a chmeľ sú bratranci, takže môžem fajčiť chmeľ?“

Aha, aha, dostal som ťa tým nadpisom, však?

No, ak máte chuť vyskúšať joint s chmeľom, nič vám nebráni! Podľa môjho názoru musí byť fajčenie chmeľu také horké, že by ťa to malo celkom rýchlo upokojiť!

Chmeľ

Štúdia z roku 2002 ukázala, že molekulárna štruktúra chmeľu a konope je mimoriadne podobná. Obe sú členmi čeľade cannabinaceae.

Ukázalo sa, že chmeľ, podobne ako kanabis, môže mať terapeutickú úlohu. Nebudem sa venovať téme konope, pretože na internete si môžete sami nájsť množstvo článkov.

Chmeľ je známy svojimi relaxačnými, uspávacími a analgetickými vlastnosťami. Už dlho sa používa v naturopatii a homeopatii.

Keď si dáte lacné pivo, pijete ryžu!

Alalala…. Počuli ste už niekedy o supermarketových pivách? A keď vám poviem o tých starých dobrých baleniach po 24 alebo 12, ktoré sú často označené slovami „luxusné pivo„, viete, o čom hovorím? Mimochodom, tá zmienka o „de luxe“ ma vždy nahlas rozosmiala, pretože to je jeden zo spôsobov, ako viete, že ide o lacné pivo!

Je to smiešne, ale myslím si, že každý pivár mal aspoň raz možnosť takéto pivo ochutnať. Pritom, keď nemáte veľa peňazí a je vás viac, stále to pomáha. Myslím, že by sme mohli byť aj úprimní!

Neviem, či si uvedomujete základné zložky piva: voda, slad, chmeľ, kvasnice, cukor. Ukazuje sa, že naši milovaní priemyselníci, a v našom konkrétnom prípade veľké komerčné pivovary, sa vždy snažia čo najviac ušetriť na surovinách. Niektoré z týchto pivovarov používajú na premenu cukru na alkohol lacné obilniny, napríklad ryžu!“

Rice

Na druhej strane si uvedomte, že remeselné pivovary to takmer nikdy nerobia. Existuje dôvod, prečo sú remeselné pivá oveľa lepšie ako národné a medzinárodné priemyselné značky. Je to „kúzlo“ industrializácie, ako sa hovorí…

Darilo sa mi však nájsť protipríklad k tomu, čo som práve povedal, ale aj tak je to veľmi zriedkavé:

Videli by ste sa piť pivo z lebky svojho nepriateľa?

Čudná predstava, však? Už to bude vyzerať menej divne, keď ti poviem, že si Viking. Áno, zdá sa, že tento starobylý severský národ bol v tejto praktike zbehlý. Vikingovia používali lebky svojich nepriateľov ako nádoby na pitie piva. Bol to spôsob, ako vzbudiť rešpekt u ostatných a obnoviť silu svojho bývalého protivníka.

Ak ste fanúšikom Vikingov a… lebiek lol, rád by som vám pri tejto príležitosti predstavil náš hrnček Viking Skull:

Pozrite si ho!

Takisto je tu podobnosť s americkými indiánmi. Ich zvykom bolo pri love bizóna rozrezať trup zvieraťa a zjesť jeho ešte teplé srdce. To však nie je všetko, pretože musíte vedieť aj to, že Vikingovia pili veľmi špeciálne pivo s názvom Aul alebo Ale. Po jeho vypití sa bez strachu a obáv púšťali do boja. Keď išli do boja, títo bojovníci sa dostávali do akéhosi tranzu a vražednej zúrivosti voči svojim nepriateľom. Z tohto stavu vzniklo slovo. V nórčine „Berserk“ doslova znamená „medvedia košeľa“. Viking bez košele, ale s chlpmi na hrudi vejúcimi vo vetre, bol teda ako medveď, ktorý rozpútal svoju zúrivosť. Len buďte opatrní v prípade, že vám kamarát ponúkne škandinávske pivo, nikdy neviete!

S týmto hrnčekom tu za normálnych okolností neriskujete nič iné, len to, že budete mať skutočný vikingský hrnček na pivo !

To je top, to chcem vidieť!

Uvarte si pivo podľa 4000 rokov starého receptu, ktorý vám dal boh!

Pivo je súčasťou histórie ľudstva už tisícročia. Archeológovia našli množstvo dôkazov vo viacerých rôznych kultúrach a lokalitách. Väčšinou majú podobu vyobrazení ľudí, ktorí varili, skladovali a pili pivo. Staroveký svet máme priamo pod nohami, je plný zničených miest alebo zabudnutých hrobiek roztrúsených po celom svete.

Archeologické vykopávky

Pred niekoľkými rokmi objavili archeológovia hlinenú tabuľku. Analýza písma odhalila, že ide o mezopotámsky nápis, ktorého vek sa odhaduje na 4 000 rokov. Vedci teda pracovali na jej preklade, aby rozlúštili to, čo vyzeralo ako slová a čísla.

Nakoniec zistili, že ide o recept na pivo. To ich v tom čase nezaujalo viac, pretože pivo je v starovekom svete všadeprítomné. Uvedomili si však, že tento recept bol prezentovaný ako ten, ktorý im odovzdal sám boh!

Tento boh bol mocný a „multifunkčný“, pretože bol:

  • Majiteľom podzemných vôd
  • Majiteľom múdrosti
  • Majiteľom umenia a techniky
  • .Majster mágie
  • Majster exorcizmu

Ak sa nad tým zamyslíte, všetky tieto vlastnosti celkom dobre pasujú k pivu. Varenie piva je umenie, ktoré si vyžaduje určitú techniku. Hlavnou zložkou piva je sladká voda. Výroba piva vás naučí múdrosti a vždy naberie magickú stránku. A napokon, pivo a jeho blahodarné účinky, ak sa konzumuje s mierou, dokážu vyhnať určité neduhy.

Pozrite sa, podarilo sa mi umiestniť všetky tieto slová, ktoré sa týkajú piva! Áno, som na seba hrdý a dovolím si to zdôrazniť!

Pomýlite si pivo a budete kacír!

Ako viete, pivo je integrované do väčšiny našich kultúr a je súčasťou nášho každodenného života. Možno viete, že pôvodná cirkev vyhlásila, že pivo alebo alkohol všeobecne je dar od Boha a že je na človeku, aby tento dar používal a užíval

Na základe tejto zásady pivo je teda pre človeka dobré. Samozrejme, Cirkev umožňovala svojim veriacim, aby si vybrali, či ho chcú piť, alebo nie. Na druhej strane však bolo formálne zakázané pohŕdať samotným alkoholom. Ak ste mali ten zlý nápad, že ste chceli kritizovať alkohol, okamžite ste boli považovaní za kacíra! V lepšom prípade to znamenalo stratu tých niekoľkých občianskych práv, ktoré ste mali. Ak ste mali trochu menej šťastia, boli ste vykázaní. A pri úplnej smole to bol trest smrti!

Pripravuje sa hranica

Týmto sa dostávame na koniec týchto 10 príbehov. Uisťujeme vás, že ich je oveľa viac a možno budú predmetom budúceho príspevku. Nechcel som napísať niečo, čo by vám zabralo 1 hodinu na prečítanie. Nájdete tu aj niekoľko veľmi zaujímavých článkov.

Pri tejto príležitosti vám predstavím starý plagát z kraftového papiera, ktorý predávame a na ktorom je uvedených 10 neuveriteľných faktov o pive (nie sú to tie isté, ktoré som spomenul):

Je to pekné, pozriem sa

Nedávam Wikipédiu a to zámerne. Snažím sa tieto anekdoty oživiť a dúfam, že sa vám to bude páčiť. Neváhajte mi zanechať komentár, vždy ma to poteší!

Písanie týchto blogových príspevkov mi zaberá veľa času na výskum, písanie, obrázky atď…. Ako vidíte, nie sú tu žiadne dotieravé reklamné bannery na poistenie, úvery alebo čokoľvek iné, ale v dôsledku toho mi to neposkytuje žiadny zdroj príjmov.

Ak ste mali trpezlivosť dočítať môj článok až do konca, mali by ste vedieť, že môžete získať 20 % zľavu na celú objednávku, ak v košíku zadáte kód BLOG20.

Tento kód vyhradzujem pre mojich najvernejších čitateľov, ktorí objavili našu stránku prostredníctvom článkov, ktoré s láskou uverejňujem! Len aby ste vedeli, kód sa nedá kombinovať s inými zľavovými kódmi, pretože aj tak by ste to nemali preháňať, eh! 20 % zľava nám už nenecháva veľkú rezervu, ale aspoň odmeňujem svojich čitateľov.

Aby ste ma povzbudili a podporili, neváhajte si u nás niečo kúpiť!

Ak napríklad hľadáte originálny otvárač na fľaše, určite si medzi našimi modelmi nájdete niečo, čo vám bude vyhovovať – máme ich vyše tridsať! Ak si chcete pozrieť všetky naše modely, stačí kliknúť na tento odkaz: 100 % originálnych otváračov na fľaše!

Aby ste spoznali všetky naše výrobky, kliknite na tento odkaz: Chopedebiere.

Ak si chcete prečítať niektorý z mojich ďalších článkov, odporúčam Najlepšie nápady na darčeky ku Dňu starých rodičov.

Aby ste si chceli pozrieť všetky moje ďalšie príspevky na blogu, kliknite na Blog De Chopedebiere.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *