Jasne ste si už položili jednu z týchto otázok: Odkiaľ pivo pochádza a aká je jeho história?Z čoho sa pôvodne vyrábalo? Kto vymyslel pôvodný recept na tento nápoj bohov?
Pivo je súčasťou európskej kultúry už celé stáročia. Od starých Grékov cez Rimanov až po modernú Európu bolo neoddeliteľnou súčasťou života. Pivo pomáhalo formovať naše dejiny, od náboženských obradov cez festivaly až po vojny.
V tomto článku vás vezmem na prieskum histórie piva v Európe, od jeho počiatkov až po súčasnú podobu. Éra hrnček na pivo nebola práve za rohom, pretože už vtedy ste museli mať nápoj, ktorý ste si doň mohli dať!
Pozrieme sa na to, ako jednotlivé krajiny Európy formovali pivný priemysel a aké trendy sa časom objavili.
Pozrieme sa aj na niektoré najobľúbenejšie druhy piva v Európe v súčasnosti a na to, ako sa od seba líšia. Nakoniec sa budeme venovať niektorým prípadom využitia piva v dnešnej Európe a tomu, čo to znamená pre jeho budúcnosť.
Vynález piva
Pivo je najstarší zaznamenaný recept na nápoj na svete. Starovekí Egypťania boli prví, ktorí zdokumentovali varenie piva a proces jeho výroby. V roku 5000 pred n. l. boli spísané papyrusy opisujúce túto prax.
Ďalšie zdroje sa dokonca odvolávajú na Sumerov a národy Mezopotámie, ktorí údajne začali variť pivo dávno pred Egypťanmi, približne o 5000 rokov skôr! Presne tak, pivo je teda staré viac ako 12 000 rokov!
Nenašiel sa žiadny písomný záznam o receptúre piva, ale počas archeologických vykopávok sa našli zvyšky sladového jačmeňa a zvyšky piva. Je pravdepodobné, že prvý výčap piva predstavovali zvyšky obilnej kaše, ktorá kvasila za pomoci divokých kvasiniek. Tak sa zrodil alkohol, ktorý musel veľmi potešiť prvých ochutnávačov!
Prvé pivné recepty
V čase Egypťanov si ľudia varili pivo z ovocia a obilnín, ktoré ich obklopovali: datlí, granátových jabĺk alebo niektorých miestnych obilnín, ako je pšenica alebo jačmeň. Pôvodne sa pivo používalo na náboženské obrady. Kráľ faraón bol akýmsi majstrom pivovarníkom a dirigentom tejto výroby.
Práve on potom umožnil obyvateľom prístup k tomuto sladkému nektáru. Samozrejme, bola to príležitosť, ako pri tom vyberať dane – tie sa nikdy nezmenia! Môžeme sa preto domnievať, že prvými majstrami pivovarníkmi boli faraóni, ktorí sa striedali od roku 4000 pred n. l. Na druhej strane to boli kňazi, ktorí varili pivo, pričom šéfom bol faraón!
Na druhej strane chuť piva v tom čase musela byť úplne iná ako to, čo môžeme piť dnes. Nevieme, či Egypťania mali na pitie piva špecifické nádoby. Musel to byť nejaký džbán.
Pivo sa dostáva do Európy
Egypťania boli obchodný národ a pivo sa dostalo z Blízkeho východu cez Stredozemné more do Európy. Prostredníctvom obchodu a jeho výrobného procesu sa veľmi ľahko etablovalo. Zvláštne, však?
Najvýraznejšie sa rozšírilo hlavne v severnej Európe. Jej bohatá pôda bola už predtým bohatá na jačmeň, a to prirodzene uľahčovalo situáciu. Prví začínajúci pivovarníci mali k dispozícii surovinu v astronomických množstvách!
Pivo bolo veľmi rýchlo ocenené pre svoju výživovú hodnotu, pretože je to sýty nápoj. Navyše bol oveľa bezpečnejšou alternatívou pitnej vody. V tom čase neexistovali environmentálne normy a bolo veľmi bežné, že ľudia svojím odpadom kontaminovali vodu, ku ktorej mali prístup.
Moderné pivo sa zrodilo v stredoveku
Veľa vedcov sa zhoduje, že vyrobené pivo možno považovať za moderné práve v ranom stredoveku. Vtedajší majstri pivovarníci používali sladový jačmeň už stovky rokov. Bol to ich hlavný zdroj skvasiteľného cukru.
V 12. storočí niektorí prišli s nápadom zdokonaliť tento starodávny recept pomocou chmeľu. To mu dodalo horkú, ale aj aromatickú chuť. Predtým mohla aróma piva pochádzať z akéhokoľvek počtu bylín alebo korenín, ktoré rástli v danej lokalite. Tieto arómy pomáhali vyvážiť sladkú sladovú chuť piva.
Takže na rozklad cukru sa používalo čokoľvek a čokoľvek, pričom výsledok nebol vždy veľmi šťastný… Až okolo roku 1150 začali nemeckí mnísi pridávať chmeľ, ktorý rástol divoko, aby vyvážil chute. Netrvalo dlho a táto nová prísada sa stala módnou a prijala ju celá Európa.
Takmer všetky dnešné pivá stále obsahujú chmeľ, a preto sa pivo z tohto obdobia považuje za pivo dneška.
Mnísi boli najväčšími pivovarníkmi stredoveku
Po tomto úžasnom objave používania divokého chmeľu v pive sa začala hegemónia mníchov. Mníšski pivovarníci zistili, že chmeľ dodáva pivu veľmi príjemnú horkosť. To mu dodávalo oveľa viac smädu.
Nezabudnite ani na to, že mnísi boli zbehlí v liečivých rastlinách, medzi ktoré patrí aj chmeľ. Každý kláštor mal svoju vlastnú záhradu s liečivými rastlinami. Vedeli o ich vlastnostiach a najmä jedna z nich bola mimoriadne užitočná: chmeľ je prírodný konzervačný prostriedok. Pivo tak získalo druhý život, pretože sa dalo oveľa dlhšie konzervovať.
Táto lepšia konzervácia tiež znamenala, že sa dalo prepravovať na väčšie vzdialenosti. Ideálna a nesporná výhoda pre obchod!
Historici v tomto období zaznamenali mnoho inovácií v technike varenia a miešania piva. Mníšski pivovarníci boli hlavnými prispievateľmi k týmto inováciám. V tom čase takmer všetky kláštory varili vlastné pivo. Mnísi inovovali chmeľ, vytvárali ležiaky a dokonca uchovávali pivo na chladnom mieste, aby sa rozvinula jeho chuť.
V súčasnosti je táto kláštorná tradícia stále živá, a to najmä v prípade opátskych pív alebo trapistických pív. Nepoviem vám nič nové, keď poviem, že kláštory v Belgicku držia prvenstvo, pokiaľ ide o zastúpenie v tomto špecifickom odvetví. Dedičmi tohto know-how sú okrem iných aj značky Leffe, Affligem a Grimbergen.
Belgickému pivu by som mohol venovať celý článok, ale to bude na inokedy, pretože inak by bol tento pravdepodobne veľmi dlhý! Belgicko je jednou z referenčných pivovarníckych krajín a mnohé jeho výrobky pravidelne získavajú ocenenia.
Pivo v Anglicku
Podobne ako zvyšok Európy, aj Britské ostrovy si osvojili pivnú kultúru. Angličania sú známi tým, že nerobia nič ako ostatní (v skutočnosti skôr ako Francúzi!). Recept na pivo, ktorý k nim prišiel, nepoužili len tak do písmena.
Mnoho pivných štýlov, ktoré existujú dodnes, vzniklo v Spojenom kráľovstve a Írsku: najmä Pale Ales, Porters a Stouts. Pivo malo v týchto anglicky hovoriacich krajinách obrovský úspech. Britská armáda dokonca plánovala distribuovať denný prídel piva svojim vojakom. Práve z toho sa zrodil IPA, India Pale Ale.
Britské impérium vynašlo IPA
Nepoviem vám nič nové, ak vám poviem, že Britské impérium bolo jedným z najväčších, aké kedy svet poznal. Jej majetky boli obrovské po celom svete, a kráľovské námorníctvo preto muselo svojim vojakom posielať prídely piva na veľmi dlhé vzdialenosti.
Vzdor pridávaniu chmeľu v bežných množstvách bolo skladovanie piva po celé mesiace veľmi problematické. To, čo nakoniec dorazilo na miesto určenia, sa už v skutočnosti na pivo nepodobalo. V lepšom prípade bolo kyslé, ale častejšie bolo jednoducho zastarané.
Najzložitejšie boli zásielky piva do vzdialených kolónií v Indii. Vtedajší pivovarníci vykonali množstvo testov a ako najvhodnejšie sa im javilo dvojaké riešenie: zvýšenie obsahu alkoholu a znásobenie množstva chmeľu. Tieto 2 prírodné konzervačné látky v dostatočnom množstve umožnili pokojnejšiu cestu.
Zrodila sa IPA. Napriek tomu v priebehu rokov tento typ veľmi horkého piva nezaznamenal fenomenálny úspech a trochu upadol do zabudnutia. Boli to Američania, ktorí ho v 90. rokoch 20. storočia opäť priviedli do módy. Odvtedy sa jeho produkcia rozrástla a takmer každá krajina ho vyrába a/alebo konzumuje.
Pivo vo Francúzsku
A čo v tom všetkom Francúzsko? Krajina svetoznáma vínom tiež podľahla volaniu sirén nášho milovaného chmeľového nápoja. Najprv cervoise, potom pivo, pričom vývoj bol rovnaký ako v iných európskych krajinách.
Potom sa, neprekvapivo, pivovary sústredili tam, kde chmeľ prirodzene rástol. Boli tam mnísi, takže pridávanie chmeľu bolo de rigueur.
Všeobecne táto liečivá rastlina historicky rastie v severnom a východnom Francúzsku, pretože potrebuje mierne podnebie, ktoré nie je príliš horúce. Nie nadarmo z týchto regiónov pochádzajú najznámejšie pivovary ako Kronembourg a Pelforth. Drvivú väčšinu francúzskej produkcie tvorilo pivo typu pilsner alebo lager veľmi podobné nemeckému pivu.
Tak ako vo všetkých ostatných krajinách, vývoz sladu a chmeľu umožnil rozvoj pivovarov po celom Francúzsku. Vďaka týmto zmenám už nebolo potrebné mať suroviny na varenie a výrobu piva na mieste. Francúzske remeselné pivovary odvtedy prekvitajú v každom regióne.
Pivo v Európe má pred sebou ešte svetlú budúcnosť
Pivo je už tisícročia základom európskej kultúry, jeho korene siahajú až do staroveku. Od prvých primitívnych pív až po moderné remeselné pivá, Európa počas storočí rozvinula bohatú a rozmanitú pivnú kultúru. Od skromných začiatkov v malovýrobe až po súčasný status mnohomiliardového priemyselného odvetvia sa pivo stalo neoddeliteľnou súčasťou európskej spoločnosti a kultúry.
Pivo je základom európskej kultúry už po stáročia a v priebehu času si jednotlivé krajiny vyvinuli vlastné pivovarnícke štýly a techniky. Od ležiakov v Nemecku až po stouty v Anglicku, pivo sa v Európe vyvíjalo po stáročia. So zavádzaním nových prísad, postupov a technológií sa v priebehu histórie objavili trendy, ktoré formovali pivný priemysel v jednotlivých krajinách.
Pivo je neoddeliteľnou súčasťou európskej kultúry a je ňou už po stáročia. V posledných rokoch sa jeho využitie rozšírilo aj mimo tradičného spoločenského prostredia a vzniklo mnoho kreatívnych aplikácií.
Od remeselných pivovarov až po kozmetiku na báze piva je Európa na čele pivných inovácií. To by mohlo byť znamením vecí, ktoré majú prísť, pretože pivo sa v Európe naďalej vyvíja a nachádza nové trhy. Ešte nikdy nebolo toľko druhov piva a pivovarov ako teraz.
Ak ste mali trpezlivosť prečítať môj článok až do konca, vedzte, že zadaním kódu BLOG20 v košíku môžete získať 20 % zľavu na celú objednávku.
Tento kód vyhradzujem pre svojich najvernejších čitateľov, ktorí objavili našu stránku prostredníctvom článkov, ktoré s láskou uverejňujem! Len aby ste vedeli, kód sa nedá kombinovať s inými zľavovými kódmi, pretože to nemôžete preháňať, však! 20 % zľava nám už nenecháva veľkú rezervu, ale aspoň odmeňujem svojich čitateľov.
Aby ste ma povzbudili a podporili, neváhajte si u nás niečo kúpiť!
Na našej stránke nájdete viac ako 100 rôznych hrnčekov na pivo a všetky sú jedinečné! Máme najširší výber na internete a v kamenných predajniach dohromady.
Aby ste objavili všetky naše výrobky, kliknite na tento odkaz: Chopedebiere.
Ak si chcete prečítať niektorý z mojich ďalších článkov, pozrite si môj top 10 najlepších hier na pitie.
Aby ste si mohli pozrieť všetky moje ďalšie príspevky na blogu, kliknite na Blog De Chopedebiere.